serve

Thursday, September 2, 2010

cucur ikan bilis


Bahan bahan

  • ½ kg tepung gandum
  • 3 4 biji cili merah
  • Ikan bilis secukupnya
  • 1 2 biji bawang besar (dimayang)
  • 1 sudu teh garam
  • Air panas (mendidih) secukupnya untuk membancuh
  • ½ 1 kg minyak masak (untuk menggoreng)

Cara :
  • Masukkan tepung, cili, ikan bilis dan bawang besar dalam mangkuk dan dibancuh dengan air
  • Bancuhan pekat tidak cair. Biarkan sejuk.
  • Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
  • Gunakan sudu makan, masukkan adunan ke dalam kuali satu per satu hingga habis.
  • Goreng sehingga kekuning kuningan dengan api sederhana.
  • Angkat dan tos. Hidang bersama sos cili atau sos tomato.

Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment