Bahanbahan
Untuk sambal :
- 2 sudu makan minyak masak
- 1 labu bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- Sedikit belacan (bakar)
- 10 tangkai lada kering (rebus dan kisar halus)
- ½ cawan ikan bilis
- 2 sudu makan gula merah
- ½ cawan jus asam jawa
- 1 sudu makan gula pasir
- 1 sudu teh garam
- 250g tepung gandum
- 120ml susu/ air
- 2 sudu besar margerin
- 2 ½ sudu besar gula halus
- ½ sudu teh garam
- 2 sudu teh yis
- ½ 1kg minyak masak (untukmenggoreng )
- ½ biji timun ( dipotong nipis)
- Untuk sambal:
- Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
- Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan menggelegak.
- Masukkan gula merah, gula pasr dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
- Angkat dan ketepikan.
Untuk kuih:
- Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. Uli doh sehingga tak melekat.
- Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
- Tumbuk tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
- Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
- Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
- Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.
- Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga
- timun.
Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment