serve

Thursday, September 2, 2010

burger malaysia


Bahanbahan

Untuk sambal :

  • 2 sudu makan minyak masak
  • 1 labu bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • Sedikit belacan (bakar)
  • 10 tangkai lada kering (rebus dan kisar halus)
  • ½ cawan ikan bilis
  • 2 sudu makan gula merah
  • ½ cawan jus asam jawa
  • 1 sudu makan gula pasir
  • 1 sudu teh garam
Untuk doh:

  • 250g tepung gandum
  • 120ml susu/ air
  • 2 sudu besar margerin
  • 2 ½ sudu besar gula halus
  • ½ sudu teh garam
  • 2 sudu teh yis
  • ½ 1kg minyak masak (untukmenggoreng )
  • ½ biji timun ( dipotong nipis)
Cara :

  • Untuk sambal:
  • Panaskan minyak. Masukkan ikan bilis. Goreng hingga kekuningkuningan.
  • Masukkan bawang dan cili yang telah dikisar. Gaul rata dan biarkan menggelegak.
  • Masukkan gula merah, gula pasr dan garam. Gaul rata dan biarkan menggelegak seketika.
  • Angkat dan ketepikan.


Untuk kuih:

  • Masukkan ke dalam mangkuk bahan 1 hingga 6. Uli doh sehingga tak melekat.
  • Buat bulat besar. Biarkan kembang 2 kali ganda.
  • Tumbuk tumbuk doh tadi dan bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
  • Biarkan naik 2 kali ganda lagi.
  • Sementara itu panaskan minyak di dalam kuali.
  • Goreng doh dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan. Angkat dan tos.
  • Belah 2 doh yang (jangan sampai terputus). Isikan dengan sambal bilis dan juga
  • timun.
Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment