serve

Thursday, August 19, 2010

Nasi Dagang~meh kita ke pantai timur


Bahan untuk Nasi:



2 cwn beras basmati
1/2 cwn beras pulut
1/2 cwn beras wangi
Santan cair
Santan pekat
Garam
Bawang merah (dihiris halus)
Halia (dihiris halus)
1 sudu kecil halba

Cara2:
Beras disatukan. Rendam semalaman atau sekurang2nyer 6 jam. Kemudian turas@ tos .
Sediakan periuk kukus. Buat kukusan pertama. Kukus beras sampai setengah masak.Kemudian, gaul dgn santan cair.Santan tu biar dpt basah2 beras tu jer. Kukus lagi sampai nasik masak. Kemudian, gaulkan nasik dgn santan pekat, garam,hirisan bwg, halia dan halba. Masak lagi sehingga bawang dan bhn lain layu.
sudah boleh la dihidangkan.
tapi tak lengkap tanpa jelatah dan ikan


Jelatah




senang sgt...sesapa leh buat

Bahan2:

Timun
Lobak
Bawang besar (hiris baji @ dadu..terlunag kepada citarasa anda)
1 btg cili merah
1 sudu cuka
1 sudu gula
secubit garam

Potong memanjang timun,lobak & cili merah.Kemudian , gaulkan dgn bwg. Masukkan cuka,gula & garam. itu saja..mudah senang,,,siap makan..hehehhe

dan satu lagi

Gulai Ikan




Bahan-bahan:

1/2 ekor ikan tenggiri besar @ ikan kayu
6 biji bawang merah (1 biji bawang besar)
1 ulas bawang putih
2 inci lengkuas
1 inci halia
1 inci kunyit (1 sudu besar serbuk kunyit)
2 sudu makan kerisik
2 mangkuk santan pekat (1 tin santan)
2 sudu besar cili kering kisar
3 keping asam gelugur
Minyak utk menumis
Air secukupnya
Garam, gula

Cara-cara:

Potong ikan ikut suka, cuci & toskan. Kemudian rebus ikan dalam periuk. Letakkan air separas ikan. Masukkan asam gelugur & sedikit garam. Tunggu hingga air kering. Tutup api.

Tumbuk bawang merah, bawang putih & kunyit. Lengkuas & halia dihiris nipis.
Masukkan minyak dalam kuali, tumis cili kisar & bahan2 yg telah ditumbuk td.
Masukkan lengkuas, halia & kerisik.
Gaulkan sekejap, kemudian masukkan santan.
Tunggu sehingga santan mendidih baru masukkan ikan bersama air rebusannya sekali. Masukkan garam & gula.Masak sebentar, tutup api & sedia utk dihidangkan.

Selamat mencuba..agar ramadhan anda lebih bermakna

No comments:

Post a Comment